8 Şubat 2013 Cuma

HİNT DÜĞÜNLERİ

Bugün kü konumun hint düğünleri olmasına karar verdim.:) Hintliler eğlenmeyi seven insanlar helede düğünlerde, düğünler onlar için kutsal gibi birşeydir çünkü hiçbir masraftan kaçınmazlar. :) Şimdi düğün geleneklerini açıklayalım size :)
         Kızla oğlan tanışır amma anlaşarak amma görücü usulü, sonra da evliliklerine karar verilir. Peki çeyiz durumu nasıldır? Ne alınır? Ne ödenir? Hepimizin bildiği gibi türk adetlerinde evlenecek olan çiftin evini her iki aile düzer,kıza bolca altın takılır. Ama hint geleneklerinde durum böyle değildir.Eğer erkek bir hindu ise bütün masraflar kız ailesi tarafından karşılanır.Bu masraf o kadar hafife alınacak miktar değildir,aile bu düğün için servet ödemektedirler.Düğün masraflarının yanı sıra erkeğe çeyiz olara araba,ev,altın ödenmektedir.İşte kız babasının oğlan tarafına düğünü yapmanın yanı sıra verdiği bu servete "dowry" deniyor( Bir bayan olarak düşünüyorumda iyiki türküm yoksa evde kalırdım :D ) Evet çeyiz kısmını halletiğimize göre şimdi kına bölümüne geçelim :)
              Hint düğünleri 3 bölümden oluşur. 1. bölüm düğün hazırlıkları ve düğün gününden önceki düzenlenen partiden oluşur. Partide gelin damadın yakınlarının kaynaşması amaçlanır.Biz bunu geçelim gelelim 2. bölüme yani kına gecesine. Çadırlar kurulur,yemekler hazırlanır,her yer çiçeklerle süslenir. Gelinin el ve ayaklarına medhndi adı verilen kınalar yakılır. 



Kına yakıldıktan sonra özel şarkılar söylenir ve dans edilir. Şimdi bizim ülkemizinde çok bildiği bi parça var aşkı memnu sayesinde meşhur olmuştur.Hatta sertap erener bunu türkçeye çevirmiştir.İşte o parça



Kına bittiğine göre gelelim düğünümüze :) Hintliler gelenek ve göreneklerine çok bağlı milletlerdir o yüzden gelin ve damadın kıyafetleri gelenekseldir bizim gibi beyaz gelinlik ve takım elbise değildir. 




Gelenekten gelenege değişir ama genelde damat kendi düğününe at ile gelir.Sonra gelinle damat birbirlerine çiçekten yapılmış kolye takarlar ve gelin-damat düğün yerinde yakılan kutsal ateşin etrafında 4 kere dönerler ve evlenirler :)






Kısacası hint düğünü demek : Servet- Eğlence- Şatafat- Müzik en önemlisi bağlılıkları olduğu gelenek ve görenekleri :))

                                                                                                         Khuśa



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder