Öncelikle biraz hint mutfağı hakkında bilgi verim size; Hint mutfağı, genellikle bol baharatlı yemeklerden oluşan bir mutfaktır.Tatlıdan tavuğa kadar tüm yemekler baharatlıdır.
Tatlılar tarçın ağırlıklı ve tavuklar köri ağırlıklıdır. Hinduluk dini yüzünden
fazla dana eti kullanılmaz. Tavuk eti ağrlıklıdır.Yemekler bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.Yemek yeme kültürleri pek bize göre olmasada öncededende dediğim gibi geleneklerine çok sahip bi toplum oldugundan yemeklerini elle yemektedirler.
Gelelim sizin için seçtiğim yemeklere :)
Chapati (EKMEK)
Malzeme
- 3 su bardağı un
- 50 gr. Sana
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık su
Hazırlanışı
Sana'yı tavada eritip, soğutunuz.
3 su bardağı unu tezgaha döküp ortasını havuz yapınız.
Eritilmiş Sana'yı ortasına döküp, kenarlarından içeriye un alarak yoğurunuz.
Ilık suyu yavaş yavaş ekleyip, hamuru kıvamı gelene kadar yoğurunuz. (Yumuşak ama ele yapışmayan)
Hamuru 8-10 dakika arası yoğurunuz.
18 veya 24 bezeye ayırınız.
Her bezeyi merdane ile 3 mm kalınlığında daireler olarak açınız.
Teflon tavayı kızdırıp, bir kap içerisine koyduğunuz sıvı Sana'ya kağıt havluyu batırıp, tavayı yağlayınız.
Açtığınız chapatilerin her iki tarafını çevire çevire pişiriniz
- 3 su bardağı un
- 50 gr. Sana
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık su
Hazırlanışı
Sana'yı tavada eritip, soğutunuz.
3 su bardağı unu tezgaha döküp ortasını havuz yapınız.
Eritilmiş Sana'yı ortasına döküp, kenarlarından içeriye un alarak yoğurunuz.
Ilık suyu yavaş yavaş ekleyip, hamuru kıvamı gelene kadar yoğurunuz. (Yumuşak ama ele yapışmayan)
Hamuru 8-10 dakika arası yoğurunuz.
18 veya 24 bezeye ayırınız.
Her bezeyi merdane ile 3 mm kalınlığında daireler olarak açınız.
Teflon tavayı kızdırıp, bir kap içerisine koyduğunuz sıvı Sana'ya kağıt havluyu batırıp, tavayı yağlayınız.
Açtığınız chapatilerin her iki tarafını çevire çevire pişiriniz
Naan (Hint ekmeği)
3 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta (çırpılmış)
2 çorba kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı süt (ılık)
1/2 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı zeytinyağı
Un, tuz, maya ve kabartma tozunu geniş bir kapta karıştırın.
Oda sıcaklığındaki yumurtayı, suyu, sütü ve zeytinyağını ilave ederek yaklaşık 10 dakika hamuru yoğurun.
Hamur yumuşak ve ele yapışır olduğu zaman ağzı kapalı bir kaba alın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin. Hamuru,unlanmış tezgaha alıp 6 eşit parçaya ayırın.
Her bir parçayı 1/2 cm kalınlığında açın.
Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırınnda 10 dakika pişirin.Ve ekmeğiniz hazır :)
3 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta (çırpılmış)
2 çorba kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı süt (ılık)
1/2 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı zeytinyağı
Un, tuz, maya ve kabartma tozunu geniş bir kapta karıştırın.
Oda sıcaklığındaki yumurtayı, suyu, sütü ve zeytinyağını ilave ederek yaklaşık 10 dakika hamuru yoğurun.
Hamur yumuşak ve ele yapışır olduğu zaman ağzı kapalı bir kaba alın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin. Hamuru,unlanmış tezgaha alıp 6 eşit parçaya ayırın.
Her bir parçayı 1/2 cm kalınlığında açın.
Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırınnda 10 dakika pişirin.Ve ekmeğiniz hazır :)
Pakora (Hindistan
usulü mücver)
yarim kilo nohut
yarim karnibahar
2 patates,
acı biber
tuz
2 soğan
Nohut haslanip ezilerek iri delikli kevgirden gecirilecek. (nohut unu normal undan daha dayanikli ve lezzetlidir.) Elde edilen bu pureye benzer malzemenin icine karnibahar ve patates kucuk dogranir, soğanlar piyazlik iri dogranir, istenilen miktarda aci biber tuz eklenir (istege gore baska sebzeler de kullanilabilinir ispanak, patlıcan gibi.) malzeme karistirilip kasikla alinarak kizgin yagda kizartilır ve hint mücveri hazırdır. :)
( Bu yemeği denemiş bulunuyorum.Değişik tat sevenler için ideal bende begendim şahsen :) ilk yerken tereddüt ettim ama tadına alışınca ben bundan bi daha yaparım dedim :D )
Şimdi gelelim meşhur tavuklarına :)
PİLİÇ TİKKA
1/2 kg. yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı köri
1 fiske tuz
1 fiske kırmızı biber
1 fiske karabiber
2 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı rafine yağ
1/2 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, but ve göğüs olarak parçalara bölün. Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın. Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın. Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın.(Genelde pirinç pilavıyla servis ediyolar.Ben denemiş bulunuyorum gercekten çok lezzetli bir yemek şiddetle sizlere tavsiye ediyorum mutlaka yapın :D )
Pilici, but ve göğüs olarak parçalara bölün. Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın. Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın. Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın.(Genelde pirinç pilavıyla servis ediyolar.Ben denemiş bulunuyorum gercekten çok lezzetli bir yemek şiddetle sizlere tavsiye ediyorum mutlaka yapın :D )
Tavuk Biryani
- 1 kg. Basmati pirinç
- 6 adet tavuk budu
- 1 adet orta boy soğan (halka şeklinde doğranmış)
- 2 adet domates (doğranmış)
- 1/2 tatlı kaşığı garam masala
- 1/2 tatlı kaşığı hint safranı
- 1,5 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 4 diş sarımsak (dövülmüş)
- 1 çay fincanı sıvıyağ
- 2 çay fincanı su
- Tuz
- 3-4 adet kakule
- 5-6 adet karanfil
- 1-2 adet tane karabiber
Yapılışı
Pirinci bol su ile yıkıyoruz.. Haşlama suyuna, prince hoş bir koku ve
tat vermesi için 1-2 ad. tane karabiber, 5-6 adet karanfil ve 3-4 adet
kakule atıyoruz. Pirinçleri biraz diri olarak haşlayıp süzüyoruz.Tencerede sıvıyağı kızdırıyoruz. Halka halinde
doğranmış soğanları birbirinden ayırarak tencereye atıyoruz, hafif
ateşte kahverengi bir renk alıncaya kadar 10 dakika kavuruyoruz.
Dövülmüş sarımsağı ve zencefili ilave ediyoruz. Bir iki çevirdikten
sonra tüm baharatları ve ince doğranmış domatesleri ekliyoruz.
Tavuk butlarını ikiye keserek baharatlı domates
karışımımızın içine atıyoruz. Tavuklar altın rengini alana kadar 5
dakika kavurup, 2 çay fincanı su ekleyerek 20 dakika pişmeye
bırakıyoruz.
Tavuklar piştikten sonra, önceden diri olarak
haşladığımız pirincin üçte birini bir başka tencerenin dibine koyuyoruz.
Üzerine bir sıra tavuk eti diziyoruz. Soğanlı sostan bir miktar üzerine
gezdiriyoruz ve üzerini yine pirinç ile kapatıyoruz. Kalan tavuk ve
sosu boşaltıp pirincin kalanı ile üzerini kapatıyoruz.
Yani üç kat pirinç, iki kat da tavuk olmak üzere 5 kat hazırlamış oluyoruz.
Safranı 1 çorba kaşığı suyun içinde 2 dakika
kadar bekleterek sulandırıp yemeğin üzerine ekliyoruz. Safran yemeğe hoş
bir koku ve renk verir.
Daha sonra kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika, tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Biryani’yi servis yapmadan hemen önce, sosun
pirince karışması için pirinçleri ezmeden karıştırıyoruz. Geniş bir
tabağa alarak servis yapıyoruz.
Bombay Salata
Malzeme:
200 gr karışık yeşillik
200 gr füme tavuk
4 adet enginar kalbi
2-3 dilim kurutulmuş domates
1 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
Yeşillikleri yıkayıp, istediğiniz büyüklükte kesin. Zeytinyağı ile balzamik sirkeyi bir kabın içinde karıştırın. Yeşilliklerin üzerine dilimlenmiş füme tavuk etini yerleştirin. Haşlanmış enginar kalplerini ortadan ikiye kestikten sonra salataya ilave edin. Kurutulmuş domates dilimlerini de salatanın üzerine serpiştirin. Sosunu döktükten sonra servis yapın.
200 gr karışık yeşillik
200 gr füme tavuk
4 adet enginar kalbi
2-3 dilim kurutulmuş domates
1 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
Yeşillikleri yıkayıp, istediğiniz büyüklükte kesin. Zeytinyağı ile balzamik sirkeyi bir kabın içinde karıştırın. Yeşilliklerin üzerine dilimlenmiş füme tavuk etini yerleştirin. Haşlanmış enginar kalplerini ortadan ikiye kestikten sonra salataya ilave edin. Kurutulmuş domates dilimlerini de salatanın üzerine serpiştirin. Sosunu döktükten sonra servis yapın.
GAJAR HALWA
Malzeme:
2 litre süt
750 gr havuç
125 gram kuru üzüm
90 gr badem,
1 cubuk tarcin
250 cl su
23 yemek kasigi seker
10 gr kakule
3 yemek kasigi margarin
3 yemek kasigi sut tozu
2 yemek kasigi bal
1,5 yemek kasigi gul suyu
1 cimdik safran
1 cimdik tarcin
Yapilisı:
Havucu soy rendele. Tencereye sut koy havucu tacin cubugunu sut tozunu ekle havuclar yumusayana karistirarak pisir. Uzum ve kakuleyi ekle. Sicak suda safrani erit onu da ekle pasta hamuru kivamina gelene kadar pisir. Bal ve sekeri ekle, bademleri dograyip ekle ve gulsuyunu da ekle. Tabaklara bolerek servis yapin.
2 litre süt
750 gr havuç
125 gram kuru üzüm
90 gr badem,
1 cubuk tarcin
250 cl su
23 yemek kasigi seker
10 gr kakule
3 yemek kasigi margarin
3 yemek kasigi sut tozu
2 yemek kasigi bal
1,5 yemek kasigi gul suyu
1 cimdik safran
1 cimdik tarcin
Yapilisı:
Havucu soy rendele. Tencereye sut koy havucu tacin cubugunu sut tozunu ekle havuclar yumusayana karistirarak pisir. Uzum ve kakuleyi ekle. Sicak suda safrani erit onu da ekle pasta hamuru kivamina gelene kadar pisir. Bal ve sekeri ekle, bademleri dograyip ekle ve gulsuyunu da ekle. Tabaklara bolerek servis yapin.
Gulab Jamun
1 çay fincanı süt tozu
2 çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı un
70 gr. tereyağı
1 çay fincanı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı yoğurt
10 adet kakule
sıvıyağ
şurup için;
1/2 kg. toz şeker
2,5 çay fincanı su
Tencereye toz şekeri koyup suyu ilave edin. İçine 2-3 adet bütün kakule atın ve kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olunca ateşten çekip soğumaya bırakın. Kalan kakulelerin tohumlarını çıkarıp havanda dövün ve bir kenara bırakın. Süt tozunu derin bir kaba boşaltın. Üzerine irmiği, unu, kabartma tozunu, yoğurdu ve dışarıda bırakarak biraz yumuşattığınız tereyağını ilave edin. Şöyle bir karıştırıp üzerine 1 çay fincanı sütü, dövülmüş kakule tohumlarını ekleyin ve bir kaşıkla karıştırarak yoğurun. Bir kenarda 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Süt tozu ile hazırladığınız hamur önce çok yumuşak hatta sıvıdır. Bu sizi yanıltmasın, daha sonra bekleyince sertleşir. Hamuru dinlenmeye bırakın ve 15 dakika sonra kontrol edin. Kulak memesi yumuşaklığına gelince tam kıvamındadır. Kıvamına gelmiş hamurdan küçük parçalar koparın, avucunuzda yuvarlayarak küçük toplar yapın. Tavada bol sıvıyağı kızdırın, içine hazırladığınız küçük topları atın. Ateşi biraz kısın. Kevgirle tatlıları çevirerek, tatlı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın. Tatlılar kızarma sırasında büyürler. Kızaran tatlıları tavadan hemen çıkarıp soğumuş olan şuruba atın. Tatlılar şurubu çekince servis yapın.
Gulab jamun'u yanında vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis yapabilirsiniz.
2 çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı un
70 gr. tereyağı
1 çay fincanı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı yoğurt
10 adet kakule
sıvıyağ
şurup için;
1/2 kg. toz şeker
2,5 çay fincanı su
Tencereye toz şekeri koyup suyu ilave edin. İçine 2-3 adet bütün kakule atın ve kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olunca ateşten çekip soğumaya bırakın. Kalan kakulelerin tohumlarını çıkarıp havanda dövün ve bir kenara bırakın. Süt tozunu derin bir kaba boşaltın. Üzerine irmiği, unu, kabartma tozunu, yoğurdu ve dışarıda bırakarak biraz yumuşattığınız tereyağını ilave edin. Şöyle bir karıştırıp üzerine 1 çay fincanı sütü, dövülmüş kakule tohumlarını ekleyin ve bir kaşıkla karıştırarak yoğurun. Bir kenarda 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Süt tozu ile hazırladığınız hamur önce çok yumuşak hatta sıvıdır. Bu sizi yanıltmasın, daha sonra bekleyince sertleşir. Hamuru dinlenmeye bırakın ve 15 dakika sonra kontrol edin. Kulak memesi yumuşaklığına gelince tam kıvamındadır. Kıvamına gelmiş hamurdan küçük parçalar koparın, avucunuzda yuvarlayarak küçük toplar yapın. Tavada bol sıvıyağı kızdırın, içine hazırladığınız küçük topları atın. Ateşi biraz kısın. Kevgirle tatlıları çevirerek, tatlı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın. Tatlılar kızarma sırasında büyürler. Kızaran tatlıları tavadan hemen çıkarıp soğumuş olan şuruba atın. Tatlılar şurubu çekince servis yapın.
Gulab jamun'u yanında vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis yapabilirsiniz.
( Bizim kemalpaşa tatlısına benziyor. Deneyin ! :D )
Hintliler genelde çay tüketen millettir.Birkaç hint içeceği tarifi buldum şimdi size içecek tarifleri vereceğim ben denemedim ama siz deneyin banada yazın olurmu ? :)
NAMKİ LASSİ
Malzemeler:
3/4 lt yogurt
1/2 lt su
3 corba kasigi limon suyu
1 tatli kasigi hafif kavrulmus ve toz haline getirilmis tane kimyon
1 tatli kasigi tuz
3/4 lt yogurt
1/2 lt su
3 corba kasigi limon suyu
1 tatli kasigi hafif kavrulmus ve toz haline getirilmis tane kimyon
1 tatli kasigi tuz
Yapilisi:
Kimyondan 1 cimdik ayrildiktan sonra, tum malzeme iyice karistirilir.
Ayrilan kimyon uzerine serpilerek servis yapilir.
Kimyondan 1 cimdik ayrildiktan sonra, tum malzeme iyice karistirilir.
Ayrilan kimyon uzerine serpilerek servis yapilir.
ZAFFRANİ LASSİ
Malzemeler
450 Gram yoğurt
250 Gram buzlu su
2 Gram toz kakule
150 Gram şeker
1 Gram safran
250 Gram buzlu su
2 Gram toz kakule
150 Gram şeker
1 Gram safran
Yoğurt, su ve safranı miksere koyup karıştırın. Daha
sonra şeker ve kakuleyi ilave edin. 1 dakika kadar karıştırın
Umarım seçtiklerimi dener ve beğenirsiniz. Hepinize AFİYET OLSUN :) Bana yazmayı unutmayın ! :)
Khuśa
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder